AKRILIK ASIT

AKRILIK ASIT

CH2 = CH-COOH formülüyle gösterilen organik bir asit olup propenoik asit de denmektedir. Endüstride, asetilen ve Karbon monoksitle nikel katalizörün su eşliğinde tepkimesi daha yaygın akrilonitril bileşiklerinin hidroliziyle elde edilir. Polimerlerin üretiminin başlangıç maddesidir. Akrilik bileşikler kalıplanmış yapı malzemeleri, optik gereçler, dokuma elyafı, mücevherat, yapıştırıcılar, kaplama malzemeleri gibi çeşitli bileşiklerin hammaddesi akrilik bileşiklerdir. Örneğin orlon ve akrilan, pleksiglas cam ve akrilik ipliklerin tab akrilik maddelerin ticari adıdır. Poliakrilik adıyla bilinen polimerler gurubunun püskürtülen üyeleri akrilik ve metakrilik asitlerdir. Asitlerin metil esterleri, peroksit katalizörler eşliğinde kolay olarak polimerleşir. Akrilik asitler mikrokozmoz sıcaklığı ve basıncında liquid olarak bulunan renksiz ve keskin kokulu asitlerdir. Eşleştirme zor kullanılan (% 94’lük) ve suda çözünebilen reçine yapımında kullanılan (% 98 -% 99,5’lik) olmakla beraber ticari olarak kullanılabilir iki derecesi vardır. Işık, ısı veya metale maruz kaldığında kolayca polimerleşir.

Akrilik asit (IUPAC: prop-2-enoik asit) formülü CH2 = CHCO2H ile ifade edilen bir organik bileşiktir. Bu, karboksilik asit terminusa doğrudan bağlanan vinil grubunu içermekte olan, en basit doymamış karboksilik asittir. Bu rengi olmayan sıvı karakteristik buruk ve ekşi kokuya sahiptir. Alkoller, eterler, su ve kloroform ile karışabilir. Yılda bir milyardan kilogramdan fazla üretilmektedir. Akrilik asit, benzin ve etilen üretiminin bir yan ürün propen elde edilir.
Akrilik Asit Reaksiyonları ve Kullanımları:

Akrilik asit, alkol ile reaksiyona sokulunca; ester oluşturacak, karboksilik asit, tipik reaksiyonlara tabi tutulur. Akrilik asit esterleri ve tuzları, toplu olarak akrilatlar ya da propenoates olarak da bilinmektedir. Akrilik asit, en yaygın alkil esterleri, metil, bütil, etil ve etilheksil akrilatlardır.

Akrilik asit ve bunun esterleri çeşitli üretimlerde kullanılan homopolimerler ya da kopolimerler şekillendirme, bunların çift bağ da reaksiyona girmesi suretiyle kendilerini poliakrilik asit oluşturmak üzere veya diğer monomerler akrilamid, vinil,
stiren ve bütadien ile birleştirilerek plastik, yapıştırıcı, kaplama, elastomerler, yanında boyalar ve zemin cilaları elde edilir.

Akrilik Asit Sübstitüentleri:

İkame edici akrilik asit, bir asil grubu veya molekül grubunun ortamdan uzaklaşmasında devamı olarak bir karboksialkil grubu olarak bulunabilir.

Akrilik Asit Güvenlik:

Akrilik asit çok ciddi cilt ve solunum yollarını için tahriş edicidir. Göz teması son derece sakıncalı ve geri dönülmez hasarlara sebep olabilir.